KÖNYVAJÁNLÓ ... ismét

 

A nyári vakáció előtt írtam egy másik könyvajánlót. Most örömmel számolok be, hogy a nyár folyamán sikerült bővíteni újabb könyvekkel az iskolai könyvtárunk állományát.

A tavalyi költségvetés tervezésekor  mertünk nagyobbat álmodni, és tervezni, amit a helyi tanács jóvá is hagyott, így az idei költségvetésben szép összeget kaptunk könyvvásárlásra. Nagyon örültem és szükség is volt rá, mivel már évek óta nem kaptunk állomány bővítésre csak nagyon kevés összeget, vagy semmit. Az utóbbi években a könyvtár állományának bővítése többnyire adományokból, támogatásból történt, csak néhány tankönyvet tudtunk vásárolni (egy-egy példányban), ami teljesen hiányzott és nagy szükség volt rá. Olyan év is volt, amikor 4 könyvet vásároltunk, olyan is, amikor egyet sem. A 2020-as évben tudtunk vásárolni még könyveket. A könyvtár felújítása során sok régi könyvet leírtunk, mivel már tartalmilag is, és fizikailag is elavultak. Nagy szükség van a könyvállomány újítására.

A nyáron vásárolt könyvek válogatásánál figyelembe vettem a tanulók kívánságait is. Kérdőíves felmérést készítettem tanulóink körében, hogy mit olvasnának szívesen, és mit szeretnének, hogy meglegyen a könyvtárban. Ugyanakkor a kollégák kívánságait is figyelembe vettem. Mivel közintézmény vagyunk, vásárlás csak közbeszerzéssel (SICAP/SEAP) történhet. Emiatt meg kell keresni azt a céget, akinél így lehet vásárolni. Kortárs irodalomra fektettem a hangsúlyt, mivel ez hiánycikk. Vásároltunk 72 könyvet magyar nyelven és 37 könyvet román nyelven. A román nyelvű könyveknél kötelező háziolvasmányt is választottam, mivel a nagyon rossz állapotú könyveket leírtam, kivettem az állományból.

 

Elégtétel és öröm számomra, hogy a IX-es tanulók, akiknek szeptemberben mutattam be a könyvtárat, szeretnek olvasni. Nagyon sokan már az első beiratkozásnál könyvet kölcsönöztek, és azóta is visszajárnak. A nagyobb tanulók is örömmel fedezik fel az új könyveket, és olvassák.

Következzen néhány könyvcím, a többit a kiváncsi olvasók és olvasnivágyók megtalálják a könyvtárban.

Kovács Edit, könyvtáros